Strona prywatna

fot.Wojciech Rachwal0022Strona prywatna Wojciecha Rachwała

myśliwego,członka PZŁ oraz Koła

Łowieckiego "Diana" Mielec.

Fotografia przyrodniczo-łowiecka,

oraz łowiectwo to moja pasja.

Kontakt ze mną

kom.698291172         wojciech.rachwal@poczta.fm

  • 21
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 11
  • 10
  • 2
  • 20
  • 7
  • 8
  • 9
  • 6
  • 4
  • 3

SZOP PRACZ

(łac. Procyon lotor)

Rodzina: Procyonidae; szopowate.

zasięg: obszary leśne i zarośla Ameryki Północnej i Środkowej, od południowej Kanady do Panamy.

wielkość: długość ciała 41.5-60 cm, długość ogona 20-40.5 cm, wysokość w kłębie 23-30.5 cm, masa ciała 2-12 kg; samce są zazwyczaj większe od samic.

wygląd: barwa sierści zróżnicowana od szarożółtej do jasnoszarej lub czerwonawoszarej, ogon w naprzemiennie brązowe i czarne pierścienie, czarna maska na pysku z szarymi lub białawymi pręgami nad i pod nią, czarne plamy wokół oczu, uszy jasno zakończone.

pożywienie: prawdziwy wszystkożerca: zjada małe zwierzęta, takie jak gryzonie, żaby i jaszczurki, młode ptaki, jaja, ryby, raki, kraby, owoce, jagody i orzechy.

rozród: 1-7 młodych rodzi się w legowisku w dziupli drzewa po ciąży trwającej 60-73 dni.

inne informacje: nie zapadają w sen zimowy, ale w regioach północnych mogą spędzić większość zimy w swoich legowiskach, które zazwyczaj znajdują się w dziupli drzew lub opuszczonych w norach.

Samica i jej potomstwo często polują niazależnie, ale mieszkają razem.

Szop pracz jest zwierzęciem bardzo łatwo się przystosowującym; nawiedza osiedla ludzkie, gdzie pojawia się o zmierzchu, penetrując pojemniki na śmieci. Swoje wrażliwe łapy wykorzystuje do przebierania pokarmu, który może nawet płukać przed jedzeniem.

poziom zagrożenia: niezagrożony.

źródło: http://taenia-saginata.blog.onet.pl/

lowiec

TVDARZBOR



  • a
  • b
  • c
  • d
  • e
  • f
  • g
  • h
  • i
  • j
  • k
  • l
  • ł
  • m
  • n
  • o
  • p
  • r
  • s
  • t