Strona prywatna

fot.Wojciech Rachwal0022Strona prywatna Wojciecha Rachwała

myśliwego,członka PZŁ oraz Koła

Łowieckiego "Diana" Mielec.

Fotografia przyrodniczo-łowiecka,

oraz łowiectwo to moja pasja.

Kontakt ze mną

kom.698291172         wojciech.rachwal@poczta.fm

  • 21
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 11
  • 10
  • 2
  • 20
  • 7
  • 8
  • 9
  • 6
  • 4
  • 3

Czernica Aythya fuligula

Występowanie

Jest to gatunek lęgowy występujący niemal w całej Polsce, oprócz niektórych regionów zachodnich i północno-zachodnich, jednakże o bardzo zróżnicowanej liczebności. W niektórych okolicach rzadki. Granica zasięgu występowania czernicy nie jest wyjaśniona. Nie zimuje ona w kraju. Podczas przelotów (marzec — połowa maja oraz wrzesień — listopad) liczniej występuje niż w okresie lęgów. Główny szlak przelotu wiedzie wzdłuż wybrzeża.

Biologia

Podobnie jak inne gatunki kaczek nurkujących czernica zasiedla zbiorniki wodne o dużych przestrzeniach otwartej toni otoczonej szerokim pasem szuwarów, o głębokości wody nie przekraczającej kilku metrów i żyznym, obfitującym w pokarm dnie. Unika natomiast zarówno zupełnie płytkich, silnie zarośniętych stawów, jak i głębokich jezior, o zimnej ( „martwej") wodzie i jałowym, piaszczystym dnie. Żeruje w strefie dennej, wybierając z mułu i spośród miękkiej roślinności drobne bezkręgowce (mięczaki, larwy owadów). Pokarm roślinny stanowi jedynie niewielkie urozmaicenie jadłospisu czernicy. Potrafi ona nurkować na głębokość kilku metrów, najchętniej jednak żeruje na głębokości 2-3 m. Często wypoczywa lub śpi na otwartej wodzie. Wiosną odbywają się toki, w których zazwyczaj bierze udział kilka kaczorów i jedna lub więcej kaczek. Toki odbywają się na wodzie. Biorące w nim udział kaczory przybierają charakterystyczne pozy i wykonują szereg efektownych ruchów, zawsze w tej samej kolejności. Ceremoniał toków jest u każdego gatunku kaczek nieco inny. Gniazdo umieszczone jest w szuwarach, zazwyczaj tak, aby kaczka mogła zejść z niego wprost do wody. Schodząc z gniazda kaczka przykrywa jaja puchem. Dystans ucieczki wynosi 40-60 m, niekiedy jest większy.

Rozpoznawanie

Wielkością czernica dorównuje głowience i gągołowi. Ubarwienie kaczora jest kontrastowe, czarno-białe. Przód szyi i pierś są czarne, nie białe jak u gągoła. Na policzku brak białej plamy. Ogólne ubarwienie kaczki jest ciemnobrązowe, ciemniejsze od kolorytu samicy głowienki. Sylwetka czernicy w locie przedstawia się jako bardziej krępa, z krótszą szyją niż sylwetki wszystkich kaczek pływających. W locie widoczna jest u niej wzdłuż skrzydła wyraźna biała smuga, której brak u głowienki, wyraźnie różniąca się od prostokątnego białego pola w skrzydle gągoła.

Głos

Czernica odzywa się najczęściej w locie kilkakrotnie powtarzanym, kraczącym, opadającym ku końcowi okrzykiem „krrr, krrr, krrr" lub „kerr, kerr", bardzo podobnym do głosu głowienki i gągoła. Rozróżnienie głosów tych gatunków jest możliwe, lecz wymaga dużej wprawy.
źródło: http://ptaki.ovh.org/kurop.html

lowiec

TVDARZBOR



  • a
  • b
  • c
  • d
  • e
  • f
  • g
  • h
  • i
  • j
  • k
  • l
  • ł
  • m
  • n
  • o
  • p
  • r
  • s
  • t