Strona prywatna

fot.Wojciech Rachwal0022Strona prywatna Wojciecha Rachwała

myśliwego,członka PZŁ oraz Koła

Łowieckiego "Diana" Mielec.

Fotografia przyrodniczo-łowiecka,

oraz łowiectwo to moja pasja.

Kontakt ze mną

kom.698291172         wojciech.rachwal@poczta.fm

  • 21
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 11
  • 10
  • 2
  • 20
  • 7
  • 8
  • 9
  • 6
  • 4
  • 3

Gołąb grzywacz

(Columba palumbus )

Występowanie i siedlisko.

Grzywacz zasiedla większą część Europy.

W Polsce jest obecny na całym obszarze kraju.

Jako siedlisko preferuje lasy mieszane oraz liściaste.

Charakterystyka ogólna.

Gołąb leśny, gdyż taka jest druga nazwa grzywacza, należy do największych przedstawicieli rodziny gołębiowatych.

Jeśli chodzi o jego masę, to często przekracza ona pół kilograma.

Na popielato opalizującej okrywie piór wyraźnie odcina sie biały kołnierzyk, pojawiający sie dopiero u osobników dorosłych.

Dziób dorosłego osobnika jest pomarańczowo czerwony, podczas gdy u młodych jest szaro brązowy.

Lotki oraz sterówki u dorosłych zakończone są czarno i u osobników dorosłych są dużo bardziej wyraziste.

Rozpiętość skrzydeł grzywacza dochodzi do 75 centymetrów. W dobrych warunkach grzywacz

dożywać może kilkunastu lat.

Odżywianie.

Grzywacz swój jadłospis ustawia sezonowo.

W okresie obfitości żeruje głównie na ziarnach, ulubione jest proso , oraz owady.

Nie gardzi też ślimakami oraz bezkręgowcami.

W czasie zimy pobiera owoce pozostałe na krzewach oraz przemarznięte części zielone roślin uwielbia wręcz brukselkę oraz szpinak, na których potrafi robić duże szkody.

Rozmnażanie i rozwój.

Okres godowy rozpoczynają akrobatyczne i widowiskowe loty tokowe samców.

Wtedy to starają sie one zaimponować partnerce.

Po odbyciu kopulacji samica składa dwa jaja w delikatnym i wątłym gnieździe.

Wysiadywanie trwa dość krótko, około trzy tygodnie.

W tym czasie jaja są wysiadywane przez samice, samiec zastępuje ją sporadycznie.

W okresie sezonu grzywacze odbywają zazwyczaj toki dwukrotnie.

Po czterech pięciu tygodniach młode grzywacze opuszczają gniazdo.

Osiągną dojrzałość płciowa już w przyszłym sezonie.

Zachowanie.

Lot grzywacza jest niezbyt szybki, w najdogodniejszych warunkach osiąga sto

kilometrów na godzinę.

W postaci dzikiej zachowuje bardzo duży dystans do człowieka, przez co staje sie niełatwą zwierzyną do upolowania.

Ekologia gatunku.

W niektórych rejonach, na których występuje grzywacz może powodować szkody w uprawach zbóż często żeruje w stadach nawet do 150 osobników.

Jest u nas ciekawym gatunkiem łownym, aczkolwiek polowanie na niego jest trudne i wymaga nie lada doświadczenia.

Słowniczek.

Toki – czas godów gołębi.

Tokowik – samiec odbywający gody.

Tokowisko – miejsce gdzie ptaki odbywają gody.

źródło: http://www.ptakikarpat.eco.pl/www/opis_gat.php?gatunki_id=5

lowiec

TVDARZBOR



  • a
  • b
  • c
  • d
  • e
  • f
  • g
  • h
  • i
  • j
  • k
  • l
  • ł
  • m
  • n
  • o
  • p
  • r
  • s
  • t